Як розвинути моральні якості дитини

Як розвинути моральні якості дитини

Якщо ви прагнете, щоб ваша дитина виросла розумною, то, імовірно, уважно ставитеся до її успішності в школі. Якщо бажаєте, аби вона досягла успіху в спорті чи стала знаменитим музикантом, – пильнуєте, щоб вона не пропускала тренувань й заохочуєте її щоденні заняття музикою. Практика й праця щодня – усе це допомагає дітям сягати вершин у найрізноманітніших сферах. І ви допомагаєте дитині, день за днем мотивуючи її тренуватися або виконувати домашні завдання.

Ви робите це, тому що ваша дитина має мету. Ви здійснюєте кроки задля сприяння дитині у досягненні визначеної мети.

Прагнучи, щоб дитина виросла здоровою, домоглася життєвого успіху й добробуту, імовірно, ви хочете, аби вона досягла всього цього чесно, не зашкодивши іншим людям. Напевно, ви чули історії про те, як хтось знайшов цінну річ і повернув її господареві. Дехто переконаний у безглуздості таких дій. На жаль, багато людей думає, що доброта і справедливість – це ознаки слабкої людини. Але водночас чимало прихильників має й ідея про те, що світ став би набагато кращим, якби люди уважно ставилися один до одного й були взаємно чесні. Справедливість і співчуття – основа успішного суспільства.

Батьки, як правило, сприймають моральні якості дитини як даність, а тому не приділяють належної уваги їх розвитку. До цього питання вони повертаються тільки тоді, коли виникають проблеми: наприклад, якщо дитину зловлять на обмані, крадіжці або хуліганській поведінці.

Батькам важливо зрозуміти, що їм цілком до снаги допомогти дитині розвинути її моральні якості. Подібно до виховання майбутнього чемпіона, музиканта або вченого, принцип щоденних зусиль лежить в основі розвитку й моральних чеснот. Щоб виховати їх у дитині, робіть такі кроки:

1. Живіть своїм життям – так ви навчите й дитину жити своїм життям.

2. Установіть для дитини стандарти: чітко розтлумачте їй, що таке добро, а що таке зло.

3. Гідно цінуйте позитивну поведінку дитини.

4. Встановлюючи правила, пояснюйте дитині, чому вони важливі.

5. Звертайте увагу дитини на почуття інших людей.

6. Поговоріть із дитиною про те, чому важливо бути добрим.

7. Покажіть дитині, що ви не схвалюєте погану поведінку.

8. Розвивайте впевненість дитини в собі. Це допоможе їй приймати правильні рішення.

9. Звертайте увагу дитини на те, що в іграх важливо бути чесним і дотримуватися правил.

10. Демонструйте дитині своє захоплення високоморальними людьми та їх вчинками.