Як підвищити самооцінку та зміцнити впевненість у собі

Як підвищити самооцінку та зміцнити впевненість у собі

Ганна, мати 8-річної Софії, розповідає: «Одного разу я відвела доньку до школи. Вона пішла в клас, а я розплакалася. У неї були конфлікти з однокласниками, і я вперше зрозуміла, що не можу нічого із цим вдіяти.

Напередодні ми розмовляли з донькою про те, що відбувається в школі, і я запропонувала їй вихід із ситуації. Я поговорила з учителем, аби він знав про події в класі.

Я вела багато розмов із дочкою, часто її обіймала. Проте побачила, що моя дитина пішла в клас дуже сумна й перелякана. Вона була схожа на крихітну безпорадну істоту, а не на сильну особистість, якою я звикла її бачити. І я просто стояла й спостерігала, сподіваючись, що зможу дати їй необхідні знання та навички, щоб допомогти в житті.

Я знала, що рано чи пізно настане ситуація, коли я не зможу нічим допомогти своїй дочці, але впоратися із цим мені було складніше, ніж можна було собі уявити. Завдання батьків полягає в тому, щоб підвищити життєстійкість дітей, навчити їх самостійно приймати рішення. Наші діти покладаються на нас у тому, щоб ми дали їм навички, необхідні для подолання життєвих труднощів і досягнення щастя в житті. Ми відповідальні за те, щоб показати їм, як бути гарними дітьми, котрі згодом стануть гарними дорослими».

Але що конкретно дітям варто дізнатися, щоб домогтися життєвого успіху? Ось декілька способів зміцнити самооцінку дитини і її упевненість у собі.

Дайте їй зрозуміти, що у вашому домі панує безумовна любов

Багато разів на день говоріть своїй дитині, що любите її. Говоріть, якщо вам щось не подобається у її поведінці або якщо ви в чомусь не згодні з дитиною. Але ніколи не припиняйте виявляти свою любов.

Зміцнюйте впевненість дитини в собі

Якомога частіше кажіть дитині про те, що вона гарна, сильна, розумна, має добре почуття гумору і неабияк корисна для людей навколо. Говоріть дитині компліменти, хваліть її сильні сторони, дайте їй змогу пишатися собою, відкривати в собі нові переваги.

Не варто наголошувати у бесідах із дитиною на тому, що вона досконала, позаяк досконалість – аж ніяк не те, чого вона повинна прагнути. Натомість варто порівнювати дитину з її улюбленими персонажами. Наприклад, ви можете сказати: «Ти спритний, як Людина-павук» або «Ти красива, як принцеса Фіона».

Учіть дитину бути чесною

Привчіть дитину у будь-якій ситуації говорити вам правду. Зі свого боку, не гнівайтеся на неї, коли вона говорить правду, навіть неприємну для вас.

Скажіть дитині, що ви розсердитеся тільки тоді, коли вона збреше вам. Однак це не повинно означати, що дитині достатньо розповісти вам про свою провину, щоб залишитися безкарною.

Говорити правду іноді досить важко. Але якщо дитина дотримується цього правила, це робить її сильнішою.

Розвивайте в дитини почуття гумору

Життя не завжди легке, але у важких ситуаціях нам дуже допомагають гумор і сміх. Смійтеся разом із дитиною, навчайте її, що гумор допомагає нам знаходити вихід зі складних ситуацій.

Ганна розповідає: «Урешті-решт, Софія впоралася з важкою ситуацією в школі, але при цьому я дуже за неї хвилювалася. Стикаючись із подібними ситуаціями, я згадую вірш східного поета Халіля Джебрана й роблю все можливе, аби моя дочка виросла доброю й розважливою:

Діти

Ваші діти – не ваші діти.

Вони – сини й дочки Життя, яке прагне до самого себе.

Вони приходять через вас, але не від вас,

І хоча вони з вами, вони вам не належать.

Ви можете дати їм вашу любов, але не ваші думки,

Тому що вони мають власні думки.

Ви можете дати притулок їхнім тілам, але не їхнім душам,

Тому що їхні душі живуть у будинку завтрашнього дня,

У який вам годі увійти навіть у снах.

Ви можете спробувати стати схожими на них,

Але не намагайтеся зробити їх схожими на вас.

Тому що життя не тече назад і не живе вчорашнім днем.

Ви – лук, який посилає своїх дітей, як стріли, уперед.

Лучник бачить мету на шляху нескінченності,

І Він згинає вас з усією своєю силою,

Щоб Його стріли полетіли далеко і швидко