Як батькам навчити дитину виявляти любов

Як батькам навчити дитину виявляти любов

Навчити дитину висловлювати свої почуття достатньо важливо. Від цього залежить рівень розвитку її емоційних навичок. Найбільш необхідне, чого ви можете навчити вашу дитину, – розуміти, відчувати й виражати любов. Маленькі діти, як губки, вбирають усе, що бачать і чують навколо, і згодом усе це впливає на їхнє життя.

Здатність виявляти любов – це чудова риса характеру, яку всі батьки прагнуть розвинути у своїх дітях. Як же допомогти дитині навчитися цього? Ось декілька способів.

1. Допомагайте іншим людям у присутності ваших дітей

Батькам потрібно вчити дитину допомагати довколишнім на особистому прикладі. Любов передбачає допомогу іншим людям, навіть якщо вони вам чужі, або тваринам. Це можуть бути невеликі вчинки: погодувати бездомного собаку, пожертвувати гроші на благодійність, допомогти літнім людям тощо.

Поясніть дитині, що всі наші вчинки повертаються до нас. Не дарма прислів'я твердить: «Що посієш – те й пожнеш».

2. Демонструйте свою любов до чоловіка / дружини в присутності дитини

Дітям корисно бачити прояви любові один до одного у вашому подружжі. Якщо між вами з чоловіком або дружиною відбуваються суперечки, у цьому немає нічого поганого. Дозвольте дитині приєднатися до розмови, аби вона мала змогу зрозуміти, що таке конструктивна критика й шанобливе спілкування. Зрештою, кращий спосіб помиритися – це вибачитися й наступного разу уникати помилок.

3. Любіть себе та людей навколо

Викликати посмішку на чиємусь обличчі – це прекрасно! Покажіть дитині, що, роблячи когось щасливим, людина сама стає щасливішою. Наприклад, дитина відчуває себе щасливою, коли хтось ділиться з нею іграшками. І вона теж повинна чинити так само.

Бесіди з дитиною про важливість для людини проявів любові (наприклад, коли нас обіймають, допомагають у чомусь або просто граються разом із нами) допоможуть вам досягти мети навчити дитину виявляти свою любов.

4. Ви – приклад для наслідування

Показавши дитині, що означає любити інших, ви повинні стати для неї прикладом для наслідування. Повага та прийняття – це основа для безумовної любові. Навчіть дитину говорити: «Це погано», коли хтось чинить погано, насміхається тощо. Але не менш важливо й самим демонструвати позитивний приклад для вашої дитини. Ви – герой для неї, і ваші взаємини з дитиною відчутно впливають на те, якою вона стане в майбутньому.

5. Виявляйте повагу до інших

Коли люди роблять для вас ту чи іншу справу чи послугу, дуже важливо дякувати їм навіть за незначний вчинок. Подяка – це не тільки знак поваги, а і прояв вдячності. Нам варто поводитися так, як ми того очікуємо від інших. Коли діти спостерігають за нами, вони наслідують нас. Поступово це стає їх звичкою, частиною характеру. Тому вам необхідно звертати увагу на те, як ви ставитеся до інших людей, особливо до своїх дітей.

Не перебивайте інших людей, коли вони розмовляють, не смійтеся над чужою думкою. Це теж форми поваги до свого оточення.

6. Виявляйте безумовну любов

Постійно говоріть дитині, що любите її.

Коли дитина робить добрі справи, говоріть їй, що ви відчуваєте із цього приводу. Навіть якщо вона помилилася, а ви насварили її за це, не забудьте помиритися з нею й поговорити ніжно і з любов'ю.

Спілкуючись із дитиною, обов'язково використовуйте «емоційні» фрази: «Я пишаюся тобою», «Ти робиш мене щасливою», «Ти бездоганно виконав свою роботу», «Ти – найкраще, що я маю в житті» тощо. За допомогою цього і діти вчитимуться висловлювати свої емоції, будуть правильно це робити, коли виростуть.

7. Любов – це весело

Звісно, любов – це весело. Навчіть дитину певних знаків, за допомогою яких усі члени вашої родини зможуть висловлювати любов. Це можуть бути дотик, поцілунок, смішна гримаса або жест, що означатиме вашу любов.

Використовуйте ці знаки протягом дня, щоб показати дитині, як вона важлива для вас. Такий спосіб виявлення почуттів пробудить емоції дитини та її бажання засвідчувати свою любов, не використовуючи слів. Цей спосіб особливо зручний і незамінний, коли дитина почне дорослішати, ставатиме підлітком і соромитиметься висловлювати свої емоції.