Фрази, які батькам не варто говорити дітям

Фрази, які батькам не варто говорити дітям

Час від часу батьки говорять своїм дітям недоречні й навіть шкідливі фрази, припускаючись цим великої помилки. Рано чи пізно діти виростуть і зрозуміють, що батьки говорили їм неправду, щоб домогтися свого. Однак фрази, які ми розглянемо нижче, можуть завдати дітям емоційної шкоди.

Виховання дітей – нелегка праця для батьків. Щоб дитина сформувалася як повноцінна особистість і гідний член суспільства, необхідні великі зусилля. Зокрема, готовність батьків приділити вихованню дітей увесь свій вільний час. Але водночас це ще й найважливіша та найприємніша робота, яку дорослим коли-небудь доводилося виконувати у своєму житті.

У життєвому вирі вам трапляється сказати дитині щось недоречне або безглузде. Зрозуміло, ви робите це не навмисно. Можливо, ви втомилися, відчуваєте тривогу або чимось зайняті, коли з ваших уст злітає необережна різка фраза.

Важливо розуміти, що грубі слова, які ви говорите своїй дитині, вона обов'язково в майбутньому говоритиме своїм дітям. Тому постарайтеся не допускати таких ситуацій на благо майбутніх поколінь.

Отже, спілкуючись із дітьми, намагайтеся уникати таких фраз:

«Ти такий же, як твій батько/мати»

Цю фразу батьки використовують дуже часто. Не варто забувати про те, що дитина успадковує гени і батька, і матері. Не дивно, що це виявляється і в її характері. Дитина переймає звички обох батьків. Тому незалежно від того, що ви думаєте про характер чоловіка чи дружини, не варто налаштовувати дитину проти них.

Маючи будь-які розбіжності з подружжям, не вплутуйте в них дитину. Якщо ви постійно звинувачуєте дитину в тому, що вона має такі ж погані риси, як, скажімо, її батько, вона може почати вірити в це й надалі відчуватиме неприязнь до батька.

«Припини негайно, бо …»

Якщо фраза батьків закінчується словом «бо …», це тільки активізує цікавість дитини. Вона не припинить робити розпочате доти, доки не дізнається, що саме на неї чекає. Іноді, щоб дисциплінувати дитину, справді потрібні жорсткі заходи, але вдаватися до даремних погроз – нерозумно. Коли ви так чините, то даєте зрозуміти дитині, що застосування сили й погроз допомагає отримати бажане. Крім того, якщо ви озвучуєте дитині свої погрози, будьте готові дотриматися свого слова у випадку її непослуху, інакше дитина зробить висновок, що ваші слова не мають сили.

Навіть якщо вам необхідно терміново привести до тями дитину, пам'ятайте, що погрози в такому разі найменш ефективні. Спробуйте знайти конструктивніший спосіб, наприклад, обговорити з дитиною всі «за» та «проти» ситуації, що склалася.

«Не поводься як дівчинка»

Цю образливу фразу батьки часто змалечку говорять хлопчикам, щоб ті не плакали й поводилися мужньо. Ця фраза передбачає, що дівчатка в чомусь поступаються хлопчикам. Зокрема, дає хлопчикам сигнал про те, що представники чоловічої статі не повинні плакати й виявляти свої емоції, оскільки це властиво робити тільки дівчаткам.

Ця фраза образлива, і її не тільки не можна говорити хлопчикам, а й взагалі вимовляти в присутності дівчаток.

Пам'ятайте: не даючи дитині виявляти емоції, ви гальмуєте розвиток її емоційної сфери. Згодом це може спричинити її нечутливість до емоцій інших людей.

«Припини плакати, або в тебе буде на це причина»

Ваша дитина плаче за будь-якої причини, а ви хочете ще більше погіршити ситуацію? Без сумніву, це безглузда фраза, тим паче з огляду на те, що батьки вимовляють її, аби дитина припинила плакати. Спілкування з дітьми може бути важким, але якщо дитина вже засмучена, погрози тільки погіршать ситуацію. Дитина бачитиме у них зраду.

Зрозумійте, що дитина, яка плаче, прагне почуватися комфортно поряд із батьками. Постарайтеся заспокоїти дитину й зрозуміти, що її турбує. Станьте на певний час її другом, а не мамою чи батьком.

«Ти ще надто маленький, щоб зрозуміти це»

Цю фразу батьки часто використовують, щоб змусити дитину замовкнути. Дитина ставить вам запитання, а ви не знаєте відповіді або не хочете відповідати. Однак важливо пам'ятати, що сучасні діти надзвичайно розумні, і з кожним поколінням їх розумові здібності покращуються. Крім того, якщо ви не знаєте відповіді на якесь питання, дитина легко може знайти його в Інтернеті.

Немає єдиного способу вирішити таку ситуацію. Усе залежить від конкретного питання й від того, чи досягла дитина віку, щоб отримати на нього відповідь.

«Доїдай усе, у Африці діти голодують»

Це правда. Мільйони дітей голодують не тільки в Африці, а й по всьому світу. Якщо це вас турбує, навіщо змушувати дитину переїдати? Як це допоможе дітям Африки? Багато батьків вимовляли цю смішну фразу, щоб змусити дитину їсти. Замість цього ви можете сказати дитині, що її улюблений супергерой хотів би, щоб вона завжди доїдала все, що знаходиться в неї на тарілці. Так вона стане здоровою й сильною.

«Ти покараний! Негайно йди у свою кімнату!»

Цю фразу батьки використовують як погрозу вже багато років. І десь у глибині душі ви розумієте, що ця погроза не працює. Сучасні діти й так більшу частку свого вільного часу проводять у своїй кімнаті – сидять в Інтернеті, спілкуються в соціальних мережах, грають у комп'ютерні ігри.

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина стала відповідальнішою й прагнете встановити для неї наслідки за погану поведінку, придумайте щось більш розумне, ніж замикати її в кімнаті.

Інші безглузді фрази, які використовують батьки

«Гроші не ростуть на деревах»;

«Почекай, ось повернеться тато / мама»;

«Якщо я ще раз побачу, що ти так робиш …»;

«Це завдає мені більшого болю, ніж тобі»;

«Це ти успадкував від батька»;

«Я не вчора народилася, не сперечайся зі мною».

Як було сказано раніше, виховувати дітей буває непросто. Але говорити їм безглузді фрази лишень для того, щоб змусити замовкнути, – це не вихід. Навчіться нормально відповідати на запитання дитини й пам'ятайте, що ви повинні стати їй другом, щоб зрозуміти її.