Навчаємо дитину робити правильний вибір

Навчаємо дитину робити правильний вибір

Ми, дорослі, робимо правильний вибір переважно тому, що наші батьки й старші люди навчили нас цього. Як передати це вміння своїм дітям? Як навчити відрізняти правильне від неправильного дітей, які відчувають надлишок інформації і захоплені новими технологіями? Спробуймо з’ясувати.

Батьків часто турбують ситуації, коли дитині належить ухвалити важливе рішення. Вони рідко замислюються над тим, що відчувають діти, коли дорослі постійно тиснуть на них або роблять за них вибір. Із іншого боку, діти потребують керівництва при прийнятті  важливих життєвих рішень. Однак коли діти виростають, ніхто не може робити вибір за них. Це – частина їхнього життя. Зрозуміло, батьки повинні навчити дитину приймати мудрі рішення. Від цього залежить, чи навчиться вона правильно розпоряджатися своїм життям. Тому, у певному сенсі, майбутнє дитини – у батьківських руках.

Як навчити дитину робити правильний вибір

Чи належите ви до тієї категорії батьків, котрі ставлять дитині вимоги, навіть якщо їй усього один рік? Не робіть цього, прибережіть вашу суворість до того віку, коли дитину вабитиме  занадто великий вибір.

Починайте з раннього віку: не допускайте, щоб дитина зіпсувалася

Діти завжди знаходять спосіб домогтися бажаного. Тому батькам потрібно бути обережними у своїх вимогах. Якщо вчити дитину робити правильний вибір якомога раніше, то дитина не буде набридливою і примхливою в підлітковому віці. Починати вчити дитину приймати рішення потрібно з того віку, як вона навчиться ходити й говорити. Якщо ви з ранніх років навчите дитину розрізняти погане й гарне, у майбутньому вона буде вам вдячна. Пам'ятайте, що ваша дитина – особистість, і що раніше вона зрозуміє свою відповідальність, то краще.

Прості речі мають значення

Ваша дитина виросте і стане зрілою людиною, здатною робити гідний вибір, тільки за умови, що ви змалечку навчите її відрізняти правильне від неправильного. Щоб навчити її цього, показуйте позитивний приклад. Поясніть дитині різницю між гарним і поганим вибором, підтримуйте її своїми діями. У цьому сенсі досить важливим є заохочення, але при цьому воно не обов'язково має бути матеріальним. Коли дитина дотримується ваших вказівок, достатньо простого дружнього поплескування по плечу. Подивіться на ситуацію з точки зору дитини: вам би сподобалося, якби ваш вибір постійно піддавали сумніву?

Учіться на помилках

Діти завжди залишаться дітьми й припускатимуться помилок. Імовірність того, що ваша дитина матиме урок зі своїх помилок і, ураховуючи це, навчатиметься робити правильний вибір, досить висока за умови, що ви приділите дитині час і поясните, у чому саме вона помилялася. Виявіть терпіння і співчуття до вибору дитини. Вона може прийти до вас, щоб порадитися з приводу свого вибору. У таких випадках дайте дитині корисну пораду – це ваш батьківський  обов'язок. Ставте дитині запитання замість того, щоб висловлювати власні припущення. Крім того, якщо ви дозволите дитині самостійно приймати рішення, це дасть їй відчуття контролю над життєвими ситуаціями і  формуватиме життєвий досвід.

Відповідальність приходить разом із діями

Уявіть собі, що ваші батьки ніколи б не давали вам свободи вибору й обмежували кожну вашу дію. У таких умовах чи змогли б ви вирости відповідальною людиною? Якщо ваш вибір у дитинстві зробив вас тим, ким ви є, то чому ви не даєте змоги дитині брати на себе відповідальність? Дайте дитині свободу вибору і можливість дивитися на свій вибір збоку. Виконання домашніх обов'язків (наприклад, допомога по господарству або догляд за домашніми тваринами) позитивно вплине на самооцінку дитини і формуватиме в неї почуття, що її внесок у загальну справу важливий.

Виявляйте співчуття

Ваша дитина розвиватиме свою здатність робити правильний вибір, якщо ви щиро її підтримуєте й заохочуєте. Схвалення старших людей допомагає дитині приймати правильне рішення. Не засуджуйте її, не сумнівайтеся в ній тільки тому, що вона зробила неправильний вибір. Виявіть до неї співчуття. Заохочуйте правильний вибір дитини, її дружбу з однолітками, пояснюйте негативні наслідки у випадку помилкового вибору.

Випробовуйте імітацію для навчання

Якщо ви уважно поспостерігаєте за дитиною, то помітите, що вона наслідує все, що бачить навколо. Дитина найкраще вчиться, наслідуючи тих, хто її оточує, ніж у будь-який інший спосіб. Будьте обережні у своїх діях: дитина спостерігає за кожним вашим кроком і прийнятим рішенням. Ваша дитина вчиться у вас, і ваш вибір, безумовно, вплине на її здатність робити вибір у майбутньому. Крім того, уміння приймати правильні рішення формуватиме її характер. Коли у вас виникне спокуса попросити дитину відповісти телефоном вашому начальнику і сказати, що вас немає вдома, подумайте двічі. Одного разу дитина може почати брехати й вам.

Виявляйте безумовну любов

Нарешті, не забувайте виявляти любов до дитини, довіряти їй при прийнятті рішень. Якщо ви довірятимете дитині, вона навчиться робити правильний вибір. Любіть дитину безумовно й говоріть їй, що ви впевнені у її виборі. Ви маєте підтримувати дитину у її рішеннях. Іноді діти можуть бути недалекоглядними й необачними при їх ухваленні, але з вашою допомогою зможуть розвинути здатність робити правильний вибір. Крім того, вони потребують ваших порад і можливості вчитися, навіть на власних помилках.

Не забувайте про те, що, незалежно від ваших дій, рішення, прийняті вашою дитиною, рано чи пізно вплинуть на її життя. Ні ви, ні будь-хто інший не в змозі на це вплинути.