Домашні обов’язки, з якими впорається дитина

Домашні обов’язки, з якими впорається дитина

Одне із завдань батьків – навчити дитину відповідальності, зокрема шляхом виконання домашніх обов’язків. Ця навичка досить важлива для розвитку дитини. Домашня робота – прекрасний спосіб прищепити їй відповідальність на практиці. Але, чесно кажучи, іноді це додає батькам клопоту, особливо якщо в них і так мало вільного часу. Але не сумуйте. Молоді батьки поділяться з вами порадами про те, які домашні обов’язки до снаги виконувати дітям. Скористайтеся цими порадами, коли захочете навчити дитину відповідальності, покладаючи на неї певні домашні обов’язки.

Домашні обов’язки дітей

Ольга, мати двох дітей (10 і 13 років): «Мої діти вже не маленькі, і я можу порадити всім батькам: приймайте будь-яку допомогу від дітей, якщо вони виявляють найменший інтерес до домашньої роботи. А вони його виявляють! Діти можуть почати повторювати за вами рухи та вчитися, повторюючи за вами. Насправді ваші діти просто хочуть бути з вами.

Використовуйте цей момент із користю. Навіть якщо ви можете зробити роботу втричі швидше, ніж дитина, навіть якщо в неї не буде виходити з першого разу – залучайте її до роботи. Що частіше ви говорите дитині «ні» в такі моменти, то частіше чутимете від неї «ні» в майбутньому. Є багато повсякденних домашніх справ, яких можна навчити дітей. Наприклад, сортувати білизну. Для початку навчіть дитину розділяти білу й кольорову білизну, перш ніж класти її у пральну машину. Коли речі будуть випрані, запропонуйте дитині впорядкувати їх за розміром або типом одягу».

Алла, мати 7-річного сина: «Зараз ми намагаємося привчити сина прибирати його ж речі. Увечері перед сном він любить дивитися телевізор, тому ми дозволяємо йому цю розвагу тільки тоді, коли він прибере за собою іграшки. Іноді це займає в нього три хвилини, іноді двадцять, але він завжди натхненно виконує цю роботу. Почасти доводиться додавати до прибирання елемент гри: запропонувати дитині прибрати речі на швидкість або зібрати речі певного кольору. Однак увечері син прибирає речі за собою більш охоче: ставить посуд після вечері в раковину, складає іграшки та інші речі на своє місце. В інший час він робить це набагато рідше. Ми навіть даємо йому пластиковий посуд, адже він часто перекидає його на підлогу, намагаючись швидше встати з-за столу й зайнятися своїми справами.

Нещодавно син уперше спробував пилососити. І це йому сподобалося. Тепер він сам просить дозволити йому прикріпити шланг і пропилососити кімнату. У нього поки що не все виходить, але, схоже, йому справді подобається це заняття».

Наталя, мати двох дітей (2 і 4 роки): «Мої діти прибирають за собою іграшки й посуд після їжі, складають його в раковину. Ці обов’язки відповідають їхньому віку. Виконуючи їх, діти стають відповідальнішими й організованішими. Ми з чоловіком також дозволяємо дітям допомагати нам, коли виконуємо будь-яку роботу вдома: пилососимо, витираємо розлиту воду зі столу або складаємо в холодильник продукти, придбані в магазині».

Ганна, мати 4-річного сина: «Діти люблять допомагати батькам, оскільки при цьому відчувають свою відповідальність. Тому я намагаюся надавати великого значення тому, що мій син допомагає мені вдома. Я заохочую всі його спроби допомогти мені (особливо під час приготування їжі), тому що він часто прагне надати мені допомогу. І виглядає при цьому дуже щасливим. Щовечора син допомагає мені накривати на стіл, розкладати столове приладдя. А також він допомагає мені «готувати вечерю»: наприклад, я відрізаю кінчики спаржі, а син викидає їх у відро для сміття, допомагає додавати інгредієнти та приправи в каструлю. Іноді я дозволяю йому перемішати страву в каструлі, але тільки якщо вона ще не дуже гаряча. Він також прибирає іграшки перед сном (кожного разу я дякую йому за це), пилососить і складає брудний одяг у кошик для прання.

Восени, коли ми з чоловіком прибирали листя у дворі, ми дали дитині іграшкові граблі та паперовий пакет, і він теж допомагав нам».